Jarní závitky

Na prvních závitcích si pochutnávali již obyvatelé starobylé Číny, za vlády dynastie Tang (7. - 10. století). Jednalo se o sezónní pokrm, který se připravoval s počínajícím jarním obdobím. Byla to, po zimním období, vítaná změna jídelníčku. V době zimy se totiž prodávaly pouze pokrmy z potravin konzervovaných, kdežto jarní závitky obsahovaly, kromě jiného, i čerstvé druhy sezónní zeleniny.

Do Vietnamu se závitky dostaly s čínskými přistěhovalci. Místní obyvatelé si jejich náplně upravovali až do současné doby.

Pochutnat si můžete na dvou různých variantách – Nem Cuon jsou závitky nesmažené, které se objevily jako první. Nem Rán jsou závitky smažené.

Základem pro oba typy je rýžový papír, liší se pouze náplní. Do častých ingrediencí Nem Cuon patří krevety, u Nem Rán je to především mleté maso. Oba druhy pak obsahují, skleněné nudle, čerstvou zeleninu a bylinky.

Rýžový papír

Je používaný jako jedlý obalový materiál. Objevuje se v různých texturách či tvarech. Také se můžete setkat s papírem různé tloušťky. Historie jeho používání se datuje též k dynastii Tang.